A KASTÉLY TÖRTÉNETE

A Földváry-kastély Nyugat-Dunántúlon, Győrtől 15 km-re, Öttevény községben helyezkedik el.
A falu, mely az idők során számos történelmi változáson ment keresztül, a mai napig megőrizte történelmi jelentőségét és gazdag örökségét. Először a 13. században említik írásos források, ahol Öttevény néven szerepel, története azonban ennél sokkal régebbre nyúlik vissza, a régészeti leletek tanúsága szerint már a bronzkorban is lakták a területet. A középkorban a falu a Komáromi vár birtokába tartozott, majd a török időkben elnéptelenedett.

A kastélyt a Bécs-Pozsony-Budapest főútvonal mentén, az egykori legnagyobb birtokosok közül báró Földváry Miklós de Bernátfalva (1840-1914) építtetett feleségének 1870-ben, azóta pedig a falu jelképévé vált. Az épület eredetileg „úrilak” volt, de a későbbi években kastéllyá bővítették, majd Földváry Miklós lánya, Valéria (1872-1964) örökölte, aki 1895-ben házasodott össze gróf Csáky Károllyal (1873-1945), aki akkor a honvédelmi miniszter volt.

A kastély elhelyezkedésének köszönhetően rendszeres találkozóhelye volt az akkori politikai elitnek, a legendák szerint számtalan országos jelentőségű ügyben itt született tényleges döntés.

Az Ő frigyükből született Csáky Andor Gróf. Műkedvelő mágnás, anyja révén öttevényi földbirtokos. Fiatal éveiben először a költészet felé vonzódott, verseket írt, majd közgazdasági cikkeket, végül a fényképészet érdekelte a legjobban. Ezt követően több éves tanulmányútra ment Németorszagba és Franciaországba, ahol megismerkedett az ottani filmgyártással, de levelezés útján kapcsolatba lépett az amerikai filmszövetséggel is, akikkel konzultált készülő filmjével kapcsolatban.
Háromszor nősült, első felesége kőrösszeghi és adorjáni Csáky Erzsébet Ilona (1900. október 18. – Budapest, 1974. január 24.), akit 1919. március 28-án vett feleségül és akitől lányai Andrea (sz. 1920. április 25.), Szonja (sz. Győr, 1929. december 15.), Andrea Auguszta Viktória. 1930. április 5-én bekövetkezett válásuk után még kétszer nősült: Benz Máriát (szül. 1907. március 21.), majd Kégl Mariont (sz. 1906. január) vette feleségül.
1931-ben két felvonásos (kb. 600 méter) néma rövid filmdrámát készített az Öttevényi birtokán. Szereplői színi növendékek és amatőr színészek, valamint alaklmazottai voltak.

Csáky Gróf a pletykák szerint kártyán veszítette el a kastélyt, ami így került a kastély személyzetéhez tartózó Kusler családhoz. Tőlük az Oroszok bevonulásával egy időben, államosítással vették el a tulajdon jogot. A családot egy gazdasági épületbe kiköltöztették és a kastély bútorzatot pedig kisorsolták az érdeklődők között. A későbbiekben pedig az Őskertet egy komoly részét felparcellázták és ingyen osztották szét.

NAPJAINKBAN...

A 20. század közepén, az épület a Vagongyár tulajdonába került, majd különböző funkciókat töltött be. Volt többek között szükséglakás, patika, és nővérszállás is.
Az ÉDÁSZ Rt. 1988-ban vásárolta meg a már romos állapotban lévő épületet, majd egy négyéves munkálatot követően eredeti állapotára állították helyre, végül egy korszerű, 3 csillagos szállodát alakítottak ki az épületben.

Pár évvel később a kastélyt a világhírű szlovák teniszcsillag, Daniela Hantuchova vásárolta meg, aki egészen a bezárás pillanatáig nagy gonddal óvta és fejlesztette az épületet. Az újjáépítés során a kastély eredeti jellegét és stílusát megőrizték, így a mai napig tükrözi a múlt század hangulatát. 2020-ban a Covid vetetett véget virágzásának.

A bezárás után 2 év csendes magányba süllyedt az ódon épület, mely jelentősen rányomta bélyegét a műszaki állapotára, az őspark pedig elburjánzott.
2023 májusában a győri Matusz család birtokába került, így a fejlesztése új lendületet vett. A kastély napjainkban teljes energetikai és belsőépítészeti felújításon esik át és várhatóan 2024 április 30-án nyitja meg kapuit újból a nagyközönség előtt.

Öttevény falu és a Földváry-kastély története az elmúlt évszázadok során összefonódott, így a helyi történelmi örökség egyik legfontosabb eleme a falu lakosai számára. Az itt élők büszkék múltjukra, és továbbra is őrzik a hely történelmi szellemiségét.